Spomladi letošnjega leta smo prejeli povabilo prirediteljev regate tradicionalnih lesenih jadrnic Barkajola Melkior Paragvaj iz Ičićev pri Opatiji, da se v mesecu septembru 2016 udeležimo regate in spremljevalnih dogodkov prireditve Dani Ičićev 2016. V okviru te prireditve so bili tudi dogodki z vsebino ohranjanja tradicionalnega ladjedelništva in regata tradicionalnih plovil. Vabilu prireditelja smo se z veseljem odzvali in pod vodstvom prof. Marjana Skalickega pričeli s pripravami na krstno morsko plovbo z našima jadrnicama Partizanka in Marina. Izvedli smo popravila 9 m dolgega lesenega jambora in popravila jesenih delov Partizanke in nekaj popravil Marine, pripravili smo prikolice, opremo in vse, kar je potrebno za transport jadrnic do morja.

V zgodnjih jutranjih urah 2. Septembra 2016 smo se odpravili na pot člani Brodarskega društva Sidro: Marjan Skalicky, Zdravko Pogdornik, Denis Podgornik (člani posadke Partizanke) in Milan Povoden in Bojan Vračko (člana posadke Marine). Pot je potekala preko Ljubljane, Ilirske Bistrice do Opatije in marine Ičići. Prireditelji so nas sprejeli zelo prijazno, poskrbeli so za naši jadrnici (uredili so nam dvig in vez jadrnic v marini Ičići), in za mornarje – zagotovili so nam udobno bivanje, za nas so poskrbeli z večerjo, malico in kosilom.

V petek zvečer smo se udeležili okrogle mize na temo ohranjanja maritimne dediščine, kjer je prof. Marjan Skalicky predstavil naše društvo v predavanju Nastanak pomorskog brodarskog društva Sidro 1949. Smiselno je predstavil tudi povezavo Opatije z Mariborom in Dunajem ter Trstom preko Južne železnice ob priložnosti 170 obletnice prihoda prvega potniškega vlaka v Maribor.

Po sobotnem ogrevanju je bil start regate po napovedi ob 14.00. Trikotno regatno polje je bilo postavljeno z dvema bojama v akvatorij med Ičići in Lovranom s startom in ciljem pred vhodom v lučico Ičići. Plov je potekal v šibkem vetru, občasno smo tekmovalci obstali tudi v brezvetrju. Tekmovalno vzdušje udeležencev regate je po prečkanju ciljne črte zamenjalo prijateljsko druženje.

Jadrnice so tekmovale v kategorijah: kvarnerski guc, pasara, lovranski guc in jola. V kategoriji kvarnerski guc je zmaga je pripadla jadrnici Kade si – Mirko Dujmović. V kategoriji pasara je bila najhitrejša Pepi – Mauro Tessitori. V kategoriji lovranski guc je zmagala Don Ćićo – Ivica Grbac. V absolutni uvrstitvi in v kategoriji jola je bila najhitrejša Partizanka – Zdravko Podgornik. Druga naša jadrnica Marina – Bojan Vračko – je bila po ponesrečenem startu in napaki v zadnjih metrih v absolutni razvrstitvi šesta, v kategoriji jola pa druga od dveh prijavljenih.

Po regati so prireditelji najuspešnejše posadke nagradili s priložnostnimi plaketami in medaljami, vse udeležence pa obdarili s priložnostnimi darili in pogostili z okusno in obilno malico in kosilom.

Iskrena zahvala velja prijaznim prirediteljem, gospodu Marinku Paragvaju in prof. Marjanu Skalickemu, ki je organiziral našo udeležbo na dogodku.

Accessibility