o nas

                         zmeraj manj ljudem je življensko                                               pomembna tekoča reka                                                                                 rok rozman

 

Po ustanovitvi POMORSKO BRODARSKEGA DRUŠTVA SIDRO (25. maj 1950) je bila na začetku delovanja najmočnejša kajakaška sekcija, saj so člani po načrtih Ljudske tehnike sami izdelovali šolske kajake. Po nabavi prvih jadrnic je jadranje v društvu doživelo nesluten razmah. Društvo je organiziralo tudi državno prvenstvo v kajaku na mirnih vodah na območju današnjega Lenta in več odmevnih tekmovanj na Brestrniškem jezeru.

Ob vse večjem razmahu jadranja, motonavtike in pozneje tudi surfanja, je tekmovalno kajakaštvo doživelo zaton. Nekateri posamezniki pa so še vedno s kajaki veslali vse do Beograda. S pojavom prvih poliestrskih kajakov so se nekateri dotedanji tekmovalci podali tudi v svet kajakaštva na divjih vodah. Neformalno skupino je vodil nekdanji odlični tekmovalec in pozneje načelnik GRS Maribor Rajko Rojs. Pred letom 1980 so prišli na tržišče kajaki iz polietilena. Imeli smo jih tudi mnogi člani naše skupine. Vse več časa smo aktivno preživljali na Savinji, Soči, Savi Bohinjki in Dolinki, Kolpi, Krki, itd. Po letu 1982 pa smo že veslali tudi na znanih rekah z divjo vodo v Avstriji in na območju tedanje skupne države. Štirikrat smo veslali tudi evropsko lepotico Taro in Muro do sotočja z Dravo (CRO Amazonka)

 

Aktivnosti neformalne kajakaške skupine niso nikoli povsem zamrle. Naše aktivnosti smo Mariborčanom mnoga leta posredovali ob Športnih vikendih. V sedanji sestavi najpogosteje veslamo na mestnih turah (Mb otok-dvoetažni most in nazaj), na Brestrniškem jezeru od Sidra do Ruš ali Fale in nazaj, daljše ture pa tudi na Muri in Dravi od Dravograda ali Brezna do Sidra. Vsako leto veliko spustov opravimo tudi od Fale in ob večjih pretokih v stari strugi od jeza v Melju do Ptuja. Naša posebnost pa je, da smo neprekinjeno že od decembra 2019 ob vsaki polni luni na krajši ali daljši vodni turi.

Na Sidru vsakemu z veseljem pokažemo osnovne kajakaške zaveslaje, za člane so na razpolago 4 društveni čolni. V zasebni lasti je še nekaj krajših čolnov za divje vode (z njimi je seveda moč veslati tudi v »žabji mlaki«) in 4 večmetrski »dolgini« – morski ali turni kajaki.

 

KREATIVNOST JE KOT VODA POVSOD NAJDE POT
REKE SO NAŠE  SESTRE ,ONE GASIJO NAŠO ŽELJO.REKE NOSIJO NAŠE KAJAKE
MORAMO BITI NOSILCI SVETLOBE IN BORCI PROTI TEMI

PRIDRUŽITE SE NAM

Accessibility